Skip to content

Over ons

Klaas Hartevelt met vader Dirk Hartevelt

Historie van het familiebedrijf

Op 27 december 1912 werd Dirk Hartevelt geboren te Katwijk in het Westpad. Vanaf zijn achtste moest hij van zijn vader met een mandje bokking langs de deuren gaan om te venten (deur aan deur verkoop).

Toen Dirk ± dertien jaar was, ging hij naar Leiden, huurde daar een bakfiets, en ging met die bakfiets vis venten.

Dirk was 27 jaar toen hij trouwde met Jacoba Kuijt. Vlak daarna kreeg hij een standplaats op de markt in Leiden. Jaren lang was hij aan het venten in De Kooi, Potgieterlaan (Haagweg) en Leiderdorp.

Dirk was 42 toen hij Klaas kreeg, de jongste van vier kinderen. Klaas moest toen hij ± acht jaar was meehelpen in het bedrijf. Hij ging eerst naar de lagere school en daarna naar de Mulo, maar Klaas kwam er al snel achter dat hij liever ging werken dan dat hij naar school ging.

Hij wilde werken, maar waar? Eerst ging hij werken in de groentezaak van zijn zus. Daarna in de haring groothandel van zijn ome Jaap Hartevelt (de broer van zijn vader Dirk). Klaas heeft daar zeven jaar gewerkt. In deze periode heeft Klaas anderhalf jaar verplicht in dienst gezeten, wat hij echt verschrikkelijk vond. Klaas heeft daarna nog 1 jaar bij zijn ome Jaap gewerkt en is toen weggegaan om voor zichzelf te beginnen.

Drie weken daarna kreeg Dirk Hartevelt een hersenbloeding. Klaas moest de zaak in z’n geheel overnemen, wat erg moeilijk was. Het had zijn ups en downs maar uiteindelijk was het een stijgende lijn.

Op 20 juni 1977 trouwde Klaas met Marrie Dijkhuizen, een jaar nadat hij voor zichzelf begonnen was. De eerste zeven jaar stond Klaas er alleen voor. Na die tijd kwam Amerik van der Plas erbij om Klaas te helpen, omdat het bedrijf groter en drukker werd. Ondertussen was Klaas verhuisd van Willem Taatstraat (Katwijk) naar Duinpad (Katwijk). Het bedrijfspand waar ze in gingen was een voormalige manege van de firma Jonker. Het bedrijf hebben ze omgebouwd naar een visbedrijf. Later kwam er steeds meer personeel bij omdat het steeds drukker werd.

In ± 1990 werd het bedrijf dubbel zo groot door de goede zaken en dit resulteerde in een groei van het aantal personeelsleden. De locatie waar Klaas zijn vis verkocht, begon met woensdag en zaterdag in het centrum van Leiden en later kwamen de plekken op donderdag in Leiderdorp erbij, vrijdag in de Merenwijk en dinsdag op het 5 Mei Plein. Op deze locaties staan ze nog steeds.

In 2004 moesten ze verhuizen naar een groter pand: de Maessloot in Rijnsburg, omdat het bedrijf te groot werd voor het pand in het Duinpad. De verkoopwagen was er te groot voor, er moesten meer diepvries- en koelcellen komen en de opslagruimte moest vergroot worden.

In 2007 kwam schoonzoon Peter Volk het bedrijf binnen, die na een aantal jaar mede-eigenaar is geworden. Inmiddels hebben ze in deze periode de verkoopwagen en de (vracht)auto’s vernieuwd naar de eisen van deze tijd en gaan de zaken goed met de hulp van God en Zijn bemoeienissen. Klaas Hartevelt is trots op zijn bedrijf en wat hij heeft neergezet met Gods hulp en hoopt samen met Peter Volk er nog lang mee door te gaan en dat het een welvarend en bloeiend bedrijf mag blijven.

v.l.n.r. Klaas Hartevelt, Peter Volk, Lars Volk

" Voor goede waar en weinig geld koopt men steeds bij Hartevelt "

Peter Volk