Voor goede waar en weinig geld koopt men steeds bij Hartevelt

Historie van het bedrijf

 

Op 27 december 1912 wordt Dirk Hartevelt geboren te Katwijk in het Westpad. Toen Dirk 8 jaar was, moest hij van zijn vader met een mandje bokking langs de deuren gaan venten. Toen Dirk ± 13 jaar was, ging hij naar Leiden, huurde daar een bakfiets, en ging met die bakfiets vis venten ( deur aan deur verkoop). Dirk was 27 jaar toen hij trouwde met Jacoba Kuijt. Vlak daarna kreeg hij een standplaats op de markt in Leiden. Jaren was hij aan het venten in de kooi, potgieterlaan ( haagweg), en Leiderdorp. Deze man heeft heel veel wijken en mensen in Leiden en Leiderdorp meegemaakt.

Dirk was 42 toen hij Klaas kreeg, Klaas was de jongste van 4 kinderen. Klaas moest toen hij ± 8 jaar was, gewoon meehelpen in het bedrijfje. Klaas ging eerst naar de lagere school en toen naar de mulo, maar dat was te veel voor hem. Hij wilde werken, maar waar? Eerst ging hij werken in de groentezaak van zijn zus. Daarna in de haring groothandel van zijn ome Jaap Hartevelt ( de broer van zijn vader Dirk ). Klaas heeft daar 7 jaar gewerkt en is toen 1.5 jaar verplicht in dienst gegaan, wat hij echt verschrikkelijk vond. Klaas heeft daarna nog 1 jaar bij zijn ome Jaap gewerkt en is toen weggegaan om voor zichzelf te beginnen. 3 weken daarna kreeg Dirk Hartevelt een hersenbloeding. Klaas moest de zaak in z’n geheel overnemen, wat erg moeilijk was. Het had zijn ups en downs maar het was een stijgende lijn.

Op 20 juni 1977 trouwde Klaas met Marrie Dijkhuizen, dat was een jaar nadat hij voor zijn eigen was begonnen. De eerste 7 jaar stond Klaas er alleen voor. Na die tijd kwam Amerik van der Plas erbij om Klaas te helpen, omdat het bedrijf groter en drukker werd. Ondertussen was Klaas verhuisd van Willem Taatstraat ( Katwijk )naar Duinpad 1( Katwijk ) . Het bedrijf waar ze ingingen was een voormalige manege van de firma Jonker. Het bedrijf hebben ze helemaal omgebouwd naar een visbedrijf. Later kwam er steeds meer personeel bij omdat het steeds drukker werd. In ± 1990 werd het bedrijf dubbel zo groot door het vele personeel en de goede zaken. De plekken waar Klaas zijn vis verkocht, begon met woensdag en zaterdag in het centrum van Leiden en later kwamen de plekken op donderdag in Leiderdorp erbij, vrijdag in de merenwijk en dinsdag op het 5 mei plein. Op deze plekken staan ze nog steeds. In 2004 moesten ze verhuizen naar een groter pand: de Maessloot in Rijnsburg, omdat het bedrijf te groot werd voor het pand in de Duinpad. De verkoopwagen was er te groot voor, er moesten meer diepvries- en koelcellen komen en de opslagruimte moest vergroot worden.

In 2007 kwam schoonzoon Peter Volk het bedrijf binnen. Daarna zijn wij gestadig doorgegroeid tot nu toe. Inmiddels hebben ze in deze periode, verkoopwagen de (vracht)auto’s vernieuwd naar de eisen des tijds en gaan de zaken goed doormiddel van geloof in God en Zijn bemoeienissen. Klaas Hartevelt is trots op zijn bedrijf en wat hij heeft neergezet en hoopt samen met Peter Volk en Gods hulp en nog lang mee door te gaan, dat het een welvarend en bloeiend bedrijf mag blijven.